WK Dryland Borken 2011

BORKEN - In alle vroegte reden we op zaterdag 12 november 2011 naar Borken in Nordrhein-Westfalen voor het IFSS World Championship Dryland Borken. Bij de stak-out aangekomen zagen wij allerlei nationaliteiten vertegenwoordigd zoals: Noorwegen, Estland, Canada, Rusland etc. Siebren en Dustin die dit al een dag eerder, vanwege de openingsceremonie, hadden mogen aanschouwen, hadden in onze perceptie niet overdreven, want het was inderdaad indrukkwekkend.

De professionaliteit was opmerkelijk en voor veel teams was de outfit verrassend belangrijk, uitgedorst in strakke snelle kleding en in ‘s lands kleuren was iedereen van opperbeste stemming voorzien. Onze nuchtere Hollandse credo met de gedachten:” doe maar gewoon, want dan doe je gek genoeg”, werd onmiddellijk herzien, toen wij het effect van de eerder genoemde feiten bemerkten. Echter Siebren kon in zijn quasi nonchalante, maar toch snelle spijkerbroek om 13.40 uur goed van start.

Tijden de rit ergerde Belle, leidhond van het Sirirosca-team, zich enorm aan Kane, onze andere leidhond, omdat hij haar tempo, vanwege de toch wat hoge weerstemperatuur, niet kon bijhouden. Tijdens de rit liep er, geheel tegen de regels, een mevrouw op het parcours haar teckel uit te laten, totaal niet bewust van het gevaar, wat zij met haar actie bij ons, maar ook bij de andere teams en haar hondje teweeg had kunnen brengen. Zelfverzekerd volgden ons team het commando: “straight” en hielden ze goed de focus. Na verloop van tijd heeft Siebren het team stilgelegd om met name Kane, maar ook de andere hussen, vanwege de middagtemperatuur van boven de 10 graden, wat rust te gunnen. Uiteindelijk zijn ze rustig wandelend over de finish gekomen, waar inmiddels heel wat toeschouwers waren verzameld. De eindcontrole van de finish ging wat moeizaam, maar na controle van stambomen en van de Europese paspoorten bleek alles dik in orde en kregen onze husky’s een lelijke groene ‘goedkeuringsstreep’ op hun vacht.

Na een goede nachtrust in Kalkar is het de volgende dag kouder en de luchtvochtigheid is groot. Als we opnieuw op de stake-out aankomen, zien we het prijzenpodium, waarbij alle vlaggen van de vertegenwoordigende landen aanwezig zijn, en waar mooie medailles uitnodigend wachten. De meeste mushers worden er toch een beetje hebberig van en leuke opmerkingen vliegen bij het podium over en weer.

Vandaag bedraagt de temperatuur 2C en dat voelt voor alle poolhonden, hounds en Alaskanen een stuk beter om te rennen. Siebren heeft een wisseling in de lead van zijn team aangebracht en om 14.02 uur mag hij van start. Wisconsin, die nog niet zoveel ervaring in lead heeft, staat naast onze Belle en hij maakt een solide en evenwichtige indruk en dat geeft hoop voor de toekomst.
Tijdens het parcours staan ontzettend veel toeschouwers samen met hun hond van de wedstrijd te genieten, maar sommige mensen zijn er ook gewoon recreatief aan het fietsen. Best apart dat er vanwege de veiligheid niet meer controle op dat gebied is. Maar gelukkig is het gebeuren voor het team Sirirosca geen issue en komen ze uiteindelijk na een tijd van 00.20.30.953 over de finish. De eindcontrole gaat dit keer heel wat sneller en er wordt nog door desbetreffende wedstrijd leiding verteld dat Siebren in plaats van 2 noodlijnen de volgende keer een staalkabel bij zich moet hebben voor de veiligheid van zijn hussen. Superblij terug naar de bus om zo musher en hussen te feliciteren met de race. Met de tijd van zaterdag erbij opgeteld, komt het team op een totaal tijd van 00.33.15.450 en stijgt het team van de 15e naar de 10e plaats; een prestatie om trots op te zijn. Op de derde plaats eindigde de Nederlander Arie Verschoor.

Het was een leerzame en mooie ervaring en team Sirirosca bedankt sponsers en iedereen die deze WK mogelijk heeft gemaakt.

Datum: 11/11/2011 t/m 13/11/2011

Foto's